Voorzettafel – het maken van de tafelpoten (deel 2)

Ik maak eigenlijk nooit op voorhand een fysieke tekening van de projecten dat ik wil maken. Ik kan het beeld meestal wel in mijn hoofd vormen en ontwerp de fijnere details vaak gedurende het project. Dat heb ik ook geprobeerd met dit project, maar ik had moeite om de houtverbindingen van 45 graden in te beelden. Toen ik deze eenmaal op papier had getekend, wist ik hoe ik de verbindingen moest maken. Het probleem is dat bijna al het elektrisch  gereedschap dat ik bezit, ontworpen is voor haakse verbindingen. De uitzonderingen hierop zijn mijn Festool Domino en de verschillende varianten om hout in verstek te zagen.

De domino viel al snel af, het hout van de liggers is niet breed genoeg. En als ik de liggers in verstek zaag, dan lijm ik de kopse kant van de liggers tegen de nerven van de poten. Dit geeft geen sterke houtverbinding. En hoewel de tafel klein van omvang is en er nooit veel gewicht op zal rusten, wil ik toch iets bouwen dat lang meegaat. Ik heb geen andere keuze dan de verbindingen met beitels in het hout te kappen. Voor ik daaraan begin, monteer ik een stopblok op mijn afkortzaag en zaag 6 poten die exact even groot zijn.

Offertafel_101Offertafel_102Ik heb bewust 6 tafelpoten gemaakt, een om de verbinding uit te proberen en een reserve poot, voor het geval ik een van de poten verpest. Wat uiteraard ook gebeurde. Omdat ik mijn volle aandacht bij de houtverbindingen moest houden, heb ik geen foto’s gemaakt van het uitkappen van de houtverbindingen. Maar het proces is achteraf gezien niet zo moeilijk.

Offertafel_106Het is eigenlijk net als een verdekte zwaluwstartverbinding. Je zaagt eerst heel voorzichtig de schuine inkeping. Daarna kan je het hout voorzichtig verwijderen met een beitel. En met een grondschaaf heb ik de groef mooi vlak gekregen. Het lastige aan deze verbinding is dat ik heel weinig ruimte voor mijn beitels had. De poten zijn ongeveer 9 bij 4 cm, het is echt een priegel werkje.

Offertafel_108De liggers moeten wel in verstek gezaagd worden om een mooie passing te krijgen. De meeste verbinding passen prima, een of twee zitten losser dan ik ik eigenlijk zou willen, maar het uitkappen is een tijdrovend klusje, en ik had ook geen reserve poten meer, maar al met al ben ik toch tevreden over het resultaat.

Offertafel_109Tijdens het maken van de houtverbinding besluit ik dat ik een lade onder het tafelblad wil. Deze is dan mooi verborgen en biedt ruimte voor lucifers voor het aansteken van de waxine lichtjes. Bijkomend voordeel is dat ik twee houtverbindingen minder hoef in te kappen. Wat me een uur werk scheelt. Over de eerste houtverbinding heb ik een uur gedaan, maar nadat ik er twee gemaakt heb ging het sneller.

Uit een stuk afval multiplex maak ik een mal voor de ronde vormen die ik in de tafelpoten wil hebben. Het maken van een mal heeft twee voordelen. De belangrijkste is dat ik de vormen repeterend over kan nemen op alle poten, zodat ik alle poten exact gelijk aan elkaar kan vormen. Het andere voordeel is dat ik een visueel model krijg van hoe de poten eruit komen te zien. Tot aan het maken van de mal, waren de rondingen nog een concept in mijn hoofd.

Offertafel_110De mal zorgt ervoor dat ik verschillende rondingen uit kan proberen, tot ik uiteindelijk de ronding krijg die voor mijn gevoel het mooiste uitkomt. Omdat ik de houtverbindingen al gemaakt heb, weet ik ook precies hoe breed de bovenkant van de mal moet zijn, zodat ik niet per ongeluk de bovenkant zo smal maak, dat de houtverbindingen zichtbaar worden.

Offertafel_112Nu ik de vorm van de mal op een tafelpoot heb overgenomen, kan ik alvast wat hout verwijderen. Ik wil niet de hele ronding weg schuren met een schuurrol in mijn kolomboor. Het schuren is aan de ene kant zeer tijdrovend maar er komt ook enorm veel stof vrij. Ik draag overigens altijd een stofmasker als ik vormen in hout schuur met een schuurrol.

Nadat ik overtollig hout heb weggezaagd ziet een tafelpoot er als volgt uit. Je krijg nu al een beeld van hoe deze er uiteindelijk uitkomt te zien.

Offertafel_114Het stuk walnoot dat ik voor de tafelpoten gebruik, heeft een hele lichte kleur aan een kant, ik besluit dat ik dit in het ontwerp van de tafel wil gebruiken, en zorg ervoor dat de lichte kleur aan de binnenkant van het onderstel komt.

Als ik begin met het vormen van de tafelpoot, realiseer ik me dat ik best meer hout had kunnen verwijderen.

Offertafel_116Nu is het een kweste van heel voorzichtig de rondingen in alle poten schuren. Als ik alle poten tot op de potloodstrepen heb gemaakt, klem ik alle poten tegen elkaar. Met vijlen en schuurpapier breng ik de finesse aan, waardoor alle poten gelijk zijn.

Met een afrondingsfrees, rond ik de binnen en buitenzijden van alle tafelpoten af. De poten zijn dan eindelijk af. Omdat het al weer een tijdje geleden is, dat ik dit project gemaakt heb. Weet ik niet exact meer hoe lang ik met de poten zelf bezig geweest ben. Maar ruwweg ben ik er twee volle dagen mee bezig geweest.

Offertafel_133

Leave a Reply