Zwaluwstaarten, de koning onder de houtverbindingen

Zwaluwstaarten

Zwaluwstaarten

Elke beginnende houtbewerker die boeken over houtbewerken leest, is er direct van overtuigd om zwaluwstaarten in zijn werkstukken te verwerken. En uiteraard is de zwaluwstaart een lust voor het oog, maar ik ben van mening dat deze verbinding te pas en te onpas wordt gebruikt. Ik zie collega houtbewerkers deze verbinding zelfs gebruiken in lades die van multiplex gemaakt worden. Ik vind dat overkill, waarom zou je de koning onder de houtverbindingen gebruiken op goedkoper hout? Misschien is dat ook wel de reden dat ik deze houtverbinding heb uitgesteld tot ik er een speciaal project voor had.

In december 2013 kocht ik een Lie-Nielsen #66 profielschaaf. In mijn hoofd was ik bezig om een radiator ombouw te ontwerpen en die wilde ik voorzien van diverse profielen. Aangezien ik helaas niet de ruimte heb voor veel stationair gereedschap, besloot ik dat ik de profielen met de hand moest maken. Hiervoor is mijn oog gevallen op de #66. Op zich een prima schaaf, waarvan ik binnenkort een review op deze site zal plaatsen. Het punt is alleen dat er geen doos bij zit, wat je wel zou verwachten voor een stuk gereedschap van rond de 180 euro. En omdat ik de instellingen van de schaaf wil bewaren, terwijl ik hem voor langere tijd wil opbergen. Besloot ik dat de tijd daar was om voor het eerst een kistje van massief hout te maken.

Wat is er meer gepast dan een zwaluwstaartverbinding in het prachtige Amerikaanse walnoot? Het resultaat van mijn eerste poging om zwaluwstaarten met handgereedschap te maken, zie je in de volgende fotoserie (klik op de foto’s voor vergrotingen). De eerste twee foto’s heb ik gemaakt nadat de tweede loog Deense olie is opgedroogd. De overige nadat ik de derde laag Deense olie heb opgebracht en een laag houtwax.

Kistje met twee lagen olieKistje met twee lagen olieZwalustaartkist_1
Zwalustaartkist_2
Zwalustaartkist_6

 

 

Zwalustaartkist_4 Zwalustaartkist_6
Zwalustaartkist_7 Zwalustaartkist_5

 

 

 

 

 

 

 

Kenmerken van het project:

  • Amerikaanse walnoot voor de zijkanten
  • Populier voor de boven en onderkant
  • Het inzetstuk waar de schaaf op rust is van vuren
  • Drie lagen Deense olie
  • Opgepoetst met houtwax

Leave a Reply