Domotica: Piramide voor Infrarood zender- ontvanger (deel 1)

Aan sommige projecten begin ik uit een impuls. Ik heb dan een idee wat ik uit wil proberen, maar het uiteindelijke doel waarvoor ik het ga gebruiken heeft zich dan nog niet aan mij ontvouwen. Vorige zomer was ik ook al bezig met het uitproberen van elektronica projecten, maar een echt doel had ik daar nog niet voor. Maar iets in mij vertelde me, dat ik een kleine piramide wilde maken waarin ik een infrarood ontvanger en -zender wilde verwerken.

Ik begon aan het project zonder dat ik wist waar ik deze piramide voor wilde gaan gebruiken. Inmiddels heb ik er al een mooie bestemming voor, want door naar mijn afstandsbedieningen te luisteren, kan ik de juiste verlichting aan- en uitschakelen met mijn Domotica controller. In de piramide stop ik ook een 3 kleuren led (een RGB lamp) in, zodat de piramide ook visuele signalen kan geven. Al kan ik op voorhand niet bepalen of die optie echt gaat werken.

IRSensorPiramide_1Uit een stuk walnoot, zaag ik twee stukken die ik op elkaar lijm.

IRSensorPiramide_3Ik laat de nerven zo goed mogelijk op elkaar aansluiten, zodat het lijkt alsof het een stuk hout is. Dat laatste had ik ook liever gehad, maar ik heb alleen planken van walnoot liggen, helaas geen balken.

Terwijl de lijm droogt, lijm ik een stukje purperhart tussen twee stukjes maple (Amerikaanse Essen). Dit wordt een deel van de top van de piramide.

IRSensorPiramide_7Omdat ik de piramide uit meerder stukken hout opbouw, en omdat ik ruimte voor de elektronica wil hebben, teken ik de piramide op ware grootte op een stuk afvalhout. Zo krijg ik een beter beeld in hoe ik hem op moet bouwen. De hoeken van de piramide zijn allen 60 graden.

IRSensorPiramide_10Tussen de maple en het walnoot, wil ik stukjes plexiglas lijmen, zodat het licht van het driekleuren lampje goed te zien is. De makkelijkste manier om plexiglas te bewerken, is door een kras met een stanley of afbreekmes op het multiplex te kerven.

IRSensorPiramide_13Nu kun je met een tang het plexiglas heel makkelijk afbreken. Ik doe altijd wel een stukje stof tussen de tang en het multiplex, zodat ik de multiplex niet beschadig.

IRSensorPiramide_14Om het multiplex makkelijker in de piramide te verwerken, boor ik een klein gaatje in het midden. Hier past precies een kopspijker in. Ik plak eerst een stuk schilderstape over het multiplex en zoek dan het midden op.

IRSensorPiramide_16Ik zoek ook het midden op van het stukje met de Maple en de purperhart. En boor een gat van 1,5 mm.

IRSensorPiramide_20Nu kan heb ik altijd een centreerpunt. Ik plak het plexiglas – tijdelijk – met dubbelzijdige tape op de maple, en ga daarna met een afbreekmes langs de randen, zodat ik de multiples in de maple in kan leggen. Hier zie je al direct waarom ik het gat voor de kopspijker heb geboord.

IRSensorPiramide_22Ondertussen heb ik ook een kleiner stuk plexiglas gemaakt, dat aan de andere kant van de maple komt. Boven dit stukje komt later de top van de piramide.

IRSensorPiramide_23Nu is het een kwestie van de gekerfde lijnen dieper maken met een beitel.

IRSensorPiramide_26En daarna kan ik met de Veritas miniatuur grondschaaf, een dun laagje maple verwijderen.

IRSensorPiramide_28En dat geeft het volgende resultaat. Een heel ondiepe plek, waar het multiplex perfect in past.

IRSensorPiramide_30Voor de top van de piramide, gebruik ik een stukje afvalhout, waarin ik het kleinste stuk plexiglas inleg. Daarna lijm ik het multiplex vast met epoxy.

IRSensorPiramide_33Bij de Action kun je hele goedkope latex handschoenen kopen. Ik geloof dat er iets van 100 in een doos zitten. Deze doe ik altijd aan als ik met Epoxy werk, je krijgt de Epoxy anders heel moeilijk van je handen. Ik plak ook de laagjes maple en purper en de onderste laag plexiglas vast.

Inmiddels begint het donker te worden en is het tijd om alles weer netjes in de schuur op te bergen. Dan kan de epoxy ook mooi drogen gedurende de nacht.

Leave a Reply