WakeUp light – Op een natuurlijke manier en uitgerust wakker worden

WakeUpLight_609De afgelopen weken, heb ik wat geëxperimenteerd met een zelf gebouwde WakeUp – lamp. Een WakeUp lamp is een soort wekker alarm, die de zonsopkomst nabootst. Dit doet een WakeUp lamp door een half uur voordat je wakker wilt worden, de kleuren van een zonsopkomst na te bootsen. Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken die bevestigen dat we van nature wakker worden door zonsopkomst. Nu hebben we natuurlijk allemaal gordijnen voor onze ramen,  die ervoor zorgen dat we de zonsopkomst eigenlijk niet zien. En onze maatschappij houdt geen rekening met zonsopkomst, want in de winter worden we gewoon op de normale tijd op ons werk verwacht. Maar gelukkig kunnen we met wat eenvoudige elektronica, MySensors en Domoticz de zonsopkomst in onze slaapkamer halen.

Hoe ik deze WakeUp lamp heb ontwikkeld beschrijf ik in een volgend artikel, ik zal dan ook het schema en de software met jullie delen, omdat ik in mijn zoektocht weinig goed werkende voorbeelden kon vinden. In dit artikel beschrijf ik voornamelijk mijn bevindingen en hoe ik de WakeUp lamp aan mijn Domotica controller heb toegevoegd. Ik had ook een klok aan de lamp kunnen toevoegen, maar dat past niet in mijn visie over hoe je een goede Domotica opstelling maakt.

Nadat ik de WakeUp lamp een paar nachten heb gebruikt, kan ik niet anders dan heel positief zijn. Ik heb normaal enorme moeite met opstaan, vooral in de winterperiode. Ik merk nu dat ik al 10 minuten voordat mijn wekker afgaat, wakker word en dat ik ook merkbaar uitgeruster aan de dag begin.

Omdat ik al snel door had, dat ik 10 minuten voor de lamp op volle sterkte is wakker werd, besloot ik om een Lux meter in mijn slaapkamer te installeren. Een lux-meter is een sensor waarmee je de lichtsterkte kunt meten. Op de volgende foto zie je de grafiek van een dag waarop ik de wekker om 08:30 uur gezet heb.

Schermafbeelding 2015-10-11 om 16.18.50Hier zie je heel duidelijk de enorme piek aan licht die mijn WakeUp lamp produceert rond 8:30 uur. Je ziet ook dat er de vorige dag vanaf 18:30 bijna geen licht meer in mijn slaapkamer is, dat komt omdat de zon rond die tijd is ondergegaan. Vanaf een uur of 11 zie ja dat de lichtsterkte toeneemt, dat is de lichtsterkte van de zon. Als de zon echt fel schijnt, dan komt de sterkte eigenlijk niet boven de 25 lux. Nu moet ik daar wel bij zeggen dat mijn slaapkamer op het Noorden is gelegen, en dus ook weinig direct zonlicht krijgt.

Om te bepalen wat de hoeveelheid licht is waarvan ik vanzelf wakker word, heb ik de muis op het punt rond 08:20 gehouden. Ik kan dan zien dat een sterkte van 14 lux voldoende is om wakker te worden.

Schermafbeelding 2015-10-11 om 16.19.06De 14 lux is ongeveer gelijk aan de gemiddelde licht opbrengst van de zon op een normale dag. Uiteraard is dit tussen 14:00 uur en 17:00 uur veel meer, want dan is de lichtsterkte van de zon meestal het hoogste. Interessant vond ik het ook om te kijken hoeveel de WakeUp lamp op zijn piek aan lux levert.

Schermafbeelding 2015-10-11 om 16.19.33Het plaatje zegt 71 lux, in het lijkt erop dat de wijze waarop ik de lampen feller laat worden naarmate de WakeUp lamp langer aan is, lineair is (een rechte lijn). Maar dit is werkelijkheid niet zo. Dit komt doordat de grafiek geïnterpoleerd is, dat wil zeggen dat sommige waarden weggelaten worden om de grafiek er wat mooier uit te laten zien. Ik heb de waarden de laatste weken goed in de gaten gehouden. En mijn bevindingen zijn. Na twintig minuten levert mijn WakeUp lamp 14 lux, wat voor mij voldoende is om aangenaam wakker te worden.

Na 20 minuten wordt de lamp steeds feller en piekt na 25 minuten al op een max van 71 lux. Dit is een behoorlijk stuk meer dan wat de zon overdag in mijn slaapkamer aan licht geeft. En ook voldoende om er voor te zorgen dat ik me niet even makkelijk omdraai om nog even een paar minuten mijn ogen dicht te doen.

Om de lamp door Domoticz te laten aansturen, heb ik eerst een scene aangemaakt, in dit voorbeeld heet de scene StartAlarmClockTheo. Naast de WakeUp lamp, heb ik ook een simpel apparaatje gemaakt, die met een piezo-buzzer geluid maakt. Dit is ook nog experimenteel, maar het verschil met mijn normale wekker, is dat het geluid zacht begint en steeds in volume toeneemt als ik hem niet in snooze stand zet of helemaal uitzet. Met de duur van de snooze periode ben ik nog aan het experimenteren. Op dit moment wordt de snooze periode korter naarmate ik hem vaker gebruik.

Schermafbeelding 2015-10-11 om 16.20.49Domoticz werkt elke device in de scene op de juiste volgorde af. Dit betekent dat hij in mijn geval eerst de WakeUp lamp aanzet. Vervolgens moet het WakeUp alarm aangezet worden, maar deze heeft een inschakelvertraging van 1500 seconden (25 minuten). De uitvoering van de scene gaat niet verder voordat het WakeUpAlarm is geactiveerd. Als laatste zet ik de WakeUp lamp uit na een uur. Hij blijft dan niet de hele dag branden, als ik vergeet om hem uit te zetten.

Uiteraard wil je de lamp en het alarm ook met een druk op een knop kunnen uitzetten. Ook daarvoor heb ik een scene met de naam StopAlarmClockTheo gemaakt.

Schermafbeelding 2015-10-11 om 17.38.54Deze scene is heel eenvoudig, hij zorgt er voor dat achtereenvolgens het alarm en de WakeUp-lamp uitgezet worden.

Nu heb je ook nog een mechanisme nodig om je alarm te activeren. Wat in dit geval niet meer is dan het activeren van de scene voor het opstarten van de wekker StartAlarmClockTheo. Hiervoor heb Ik drie verschillende gebeurtenissen (events) gemaakt met de blok-editor van Domoticz. Een voor de weekdagen, een voor zaterdag en een voor zondag. Op zaterdag staat de wakker wat vroeger, zodat ik een mooie lange dag heb. Hieronder een foto van de gebeurtenis, die op zondag afgaat.

Schermafbeelding 2015-10-11 om 16.20.21Deze gebeurtenis is heel simpel. Ik wil om 08:29 uur wakker worden, dus de gebeurtenis controleert elke dag of het 07:59 is (een half uur voor de wekker moet gaan) en gaat af als de dag Zondag is. Als de gebeurtenis af gaat, dan start hij de scene die ik hierboven beschreven heb.

Dit lijkt allemaal heel complex als je ook gewoon je radiowekker kunt zetten. Maar in de toekomst, voeg ik nog wat extra snufjes toe, die je met de meeste radiowekkers niet kunt. Omdat ik de buitentemperatuur continu meet, wil ik dat mijn wekker 15 minuten eerder afgaat als de autoruiten gekrabd moeten worden. Dit is allemaal vrij simpel te regelen in Domoticz, ik moet alleen nog goed onderzoeken wat de omstandigheden zijn, die ervoor zorgen dat er ijs op de ramen zitten. Het lijkt te maken te hebben met de buitentemperatuur en het dauwpunt. Mocht dit je allemaal niets zeggen, geen zorgen ik leg je dit uit als ik de omstandigheden verder geanalyseerd heb. Ik denk dat ik een van de weinige Nederlanders ben, die uitkijkt naar de eerste keren autoramen krabben.

Leave a Reply