Een nieuwe Domotica aanwinst, de RFXtrx433E

rfxtrx433eSoms vraag ik me af, of ik die schoenenkast ooit af ga krijgen. Het mag dan buitengewoon warm zijn voor de tijd van het jaar, maar het waait ook behoorlijk hard. Iets te hard om comfortabel buiten te kunnen werken. En sinterklaas en de komende feestdagen helpen ook niet echt. Maar gelukkig houd ik nu tijd over om verder te gaan met mijn Domotica opstelling.

Binnenkort wordt mijn nieuwe rolluik geleverd. De grote slaapkamer heeft een raam op het noorden, wat er in de winter voor zorgt dat het behoorlijk koud kan worden op die slaapkamer. Toen ik ontdekte dat er rolluiken zijn die ik met Domoticz aan kan sturen. Hoefde ik over de aanschaf van het rolluik niet lang na te denken. Waarom ik niet lang twijfelde, leg ik uit in het artikel waarin ik beschrijf hoe je de rolluiken met Domoticz aanstuurt. Mocht je binnenkort zelf rolluiken aan willen schaffen, die je ook met Domoticz aan wilt kunnen sturen. Dan adviseer ik je om een rolluik met een Somfy RTS motor te nemen.

Voor de aansturing van de Somfy RTS motor, heb je een RFXtrx433E nodig. Dit is een heel klein kastje – met een enorm grote antenne – die speciaal ontwikkeld is voor de aansturing van een heleboel apparaten die over de 433 Mhz radiogolf kunnen communiceren.

rfxtrx433eDit kastje kun je via de USB aansluiten op een heleboel Domotica controllers. Zo kun je hem bijvoorbeeld aansluiten op de commerciële Vera home controller, maar ook op de USB poort van de Raspberry Pi waarop je Domoticz geïnstalleerd hebt. Nu lijkt de prijs van dit kastje best hoog, de adviesprijs is € 109,75. Maar dit kleine kastje ondersteunt echt een hele hoop verschillende producten, waaronder de goedkope draadloze Impuls stopcontacten van de Action. Deze kosten ongeveer € 8,00 voor drie. Vergelijk dat maar eens met een Fibaro stopcontact of de KlikAanKlikUit stopcontacten die je bij de bouwmarkt kunt kopen.

Nu had ik geluk dat op black friday, Sos Solutions een super aanbieding had voor hun Domotica Starter kit. Op black friday kostte dit pakketje geen € 155,95 maar € 120,95. Dit is inclusief een raspberry Pi 2B en SD card. Maar blijkbaar heb je dit geluk soms.

Nadat mijn bestelling geleverd werd, probeerde ik de RFXtrx433E uit. Ik wil uiteraard zeker weten dat deze werkt, voordat ik daar pas achter kom nadat mijn rolluik geleverd is. Het installeren is werkelijk super eenvoudig. Je plugt de RFXtrx433E in je USB poort. Vervolgens open je het Hardware scherm van Domoticz in een browser.

Schermafbeelding 2015-12-06 om 21.25.35Onder de lijst met huidige geïnstalleerde hardware, selecteer je RFXCOM – RFXtrx433 USB 433.92MHz Transceiver. Bij mij selecteerde Domoticz automatisch /dev/ttyUSB0. Nu is het een kwestie van drukken op de knop Toevoegen en de installatie van de hardware is klaar. Op de Wiki van Domoticz, staat een artikel waarin beschreven staat hoe je een USB apparaat, op de Raspberry Pi een vaste USB naam kunt geven. In dit artikel staat ook beschreven waarom je dat moet doen.

Schermafbeelding 2015-12-06 om 21.25.59Op mijn Domoticz Raspberry is de RFXtrx433E vanaf nu altijd te vinden onder ttyUSB22. Nu is het tijd om eens te kijken of ik buren heb, die KlikAanKlikUit apparaten in hun huis hebben. Hiervoor selecteer je Modus Instellen van de RFXCOM in je lijst met geïnstalleerde hardware.

Schermafbeelding 2015-12-06 om 21.26.35Dit brengt je naar het scherm waarin je de firmware van de RFXtrx433E kunt uploaden. En waarin je kunt aangeven naar welke protocollen de RFXtrx433E moet scannen. Ik koos voor AC (o.a. KlikAanKlikUit maakt gebruik van het AC protocol).

Schermafbeelding 2015-12-06 om 21.26.49

Nu is het tijd om eens te kijken welke ongebruikte apparaten er in Domoticz beschikbaar zijn. Dit doe je door het Apparaten in het instellingen menu te selecteren. Binnen een paar seconden zag ik de volgende apparaten voorbij komen – voor de duidelijkheid heb ik ze allemaal een naam gegeven waarin buren voorkomt.

Schermafbeelding 2015-12-06 om 21.27.34Het lijken er een heleboel, maar het zijn er eigenlijk maar drie. Je ziet dat 0CA4E6E en 0CA75A2 twee keer voorkomen. Dit zijn twee KaKu (KlikAanKlikUit) stopcontacten. En een van de buren heeft binnen een KaKu thermometer.

Uiteraard was ik heel nieuwsgierig, ik wilde graag weten welke buren deze stopcontacten hebben. Ik voegde de stopcontacten toe aan mijn Domoticz en ging met mijn telefoon in de achtertuin staan. Daar heb ik goed WiFi bereik, waardoor ik de Domoticz webpagina op mijn telefoon kan laden, en zo Domoticz kan bedienen.

klikaanklikuit-apa3-1500rNadat ik de lampen een voor een uit- en vervolgens weer aan zette, kon ik goed zien bij welke buren de schemerlampen aan en uit gingen. Nu heb ik een goede relatie met al mijn buren, en dat wil graag zo houden. Ik heb de stopcontacten direct uit Domoticz verwijderd. Maar het feit dat ik zonder toestemming de lampen van mijn buren kan bedienen, heeft me wel een ding geleerd. De KaKu die je bij de bouwmarkten koopt, komt bij mij niet in mijn huis. Hoe goedkoop – en dus verleidelijk het ook is.

Misschien dat ik een uitzondering maak voor de rookmelders, van mij mag iedereen het weten wanneer mijn huis in brandstaat. Dat kan mogelijk zelfs mijn leven redden. Maar stopcontacten die zo makkelijk over te nemen zijn hoef ik niet. Hetzelfde geldt voor de schakelaars waarmee je verlichting kunt aansturen. Ik vindt het geen prettig idee, dat de hele wereld op afstand kan waarnemen wanneer ik mijn schakelaars aan- of uitzet. Daarmee maak je het inbrekers heel makkelijk om te controleren of je wel of niet thuis bent.

Maar weer terug naar de RFXtrx433E. Zoals je merkt heb ik er al veel plezier mee gehad, nog voor mijn rolluik geleverd is. Deze week ga ik uitzoeken hoe ik de impuls stopcontacten van de Action met de RFXtrx433E kan aansturen. Nu de kerst nadert, duurt het niet lang voor ik de kerstboom optuig en de kerstverlichting ophang. Dat laatste zou ik heel graag met Domoticz willen aansturen.

 

4 thoughts on “Een nieuwe Domotica aanwinst, de RFXtrx433E

 1. Erik

  Hi waarom heb je eigenlijk niet gekozen voor de fibaro/zwave variant? Die heeft bij het rolluik positie bepaling en weet dan hoe en in welke stand deze staat.

  Erik

  Reply
  1. Theo Post author

   Er zijn verschillende redenen voor. Budget is er een. Fibaro is van een hoge kwaliteit en daar hangt een prijskaartje aan. En hoewel ik heel blij met mijn huis ben, mis ik de ruimte voor een grote schuur. Het zou zomaar kunnen dat ik op termijn een ander huis ga zoeken. In dat geval is Somfy gewoon een betere keuze. De schakelaar die ze leveren plak je gewoon op de muur en zonder Domotica kun je het rolluik bedienen.
   Mocht ik ooit gaan verhuizen, dan kunnen de nieuwe bewoners gewoon zonder Domotica het rolluik bedienen. Overigens kan het Domotica systeem van Somfy zelf ook de positie bepaling doen. Misschien dat de ontwikkelaars van de RFx en Domoticz dit ook gaan ondersteunen in de toekomst.

   Reply
 2. Carlo

  Hallo Theo,

  Met veel plezier je stuk gelezen. Ik vraag me af waarom je wel de impuls stopcontacten van de Action wilt gebruiken terwijl je even daarvoor zegt dat er geen kaku van de bouwmarkt inkomen. Is het risico dan anders/minder bij de impuls stopcontacten?

  Reply
  1. Theo Post author

   Hoi Carlo,

   Een terechte vraag. KaKu heeft best een groot zendbereik en er is veel hardware te koop waarmee je KaKu aan kunt sturen en kunt afluisteren. Daarnaast is KaKu nauwelijks beveiligd. Uiteraard zijn de impuls stopcontacten ook niet beveiligd, maar hun bereik is veel beperkter. Ik kan bijvoorbeeld niet vanuit mijn tuin, de impuls stopcontacten schakelen met de impuls afstandsbediening. Daarnaast is er wel hardware te koop om de impuls stopcontacten aan of uit te zetten. Maar dan moet je al wel de code van een stopcontact weten. Ik heb geen hardware kunnen vinden – zonder het zelf te maken – waarmee je het impuls verkeer op “grote” afstand kunt sniffen.

   Maar ook de impuls stopcontacten zullen bij mij op korte termijn verdwijnen. MySensors ondersteunt het digitaal ondertekenen van berichten. Zodat je je een stopcontact alleen kunt schakelen, als je de sleutel van het netwerk weet. Dit gaat allemaal met SHA254, wat voor mij voorlopig voldoende veilig is. De MySensor community heeft inmiddels een hoop fraaie hardware oplossingen bedacht die je relatief goedkoop kunt maken. Ik wacht nog op een bestelling, maar zodra die binnen is schrijf ik een artikel over een van deze mooie oplossingen. Een andere oplossing die ik nog wil uitproberen, is een 220V naar 5V adapater die je veilig in een inbouwdoos kunt monteren. Deze wil ik gaan gebruiken als vervanging van de impuls stopcontacten.

   Reply

Leave a Reply