Grenzen verleggen – een moodlight

Moodlight_600Het werken aan de schoenenkast heb ik helaas moet opschorten, omdat er een kleine verbouwing in mijn huis moet gebeuren. Hiervoor moet ik ook een aantal kleine houtbewerkingsprojecten doen, waarvan ik zeker op dit blog verslag zal doen. Omdat ik in die verbouwing ook wil experimenteren met het gebruik van ledstripverlichting, moest ik me oriënteren op Domotica. Tijdens die ontdekkingsreis, kwam ik in aanraking met MySensors. MySensors is een plaform voor het verbinden van elektronische apparaten via de 2.4Ghz frequentie – dezelfde frequentie als WiFi, maar MySensors maakt geen gebruik van WiFi. En het mooie is, MySensors is bedoeld om sensoren e.d. te maken, die je aan je Domotica controller kunt koppelen.

Voor ik verder ga met dit artikel, wil ik eerst kwijt dat er in dit artikel geen houtbewerking voorkomt. Voor mij is dit een artikel een proef om te kijken of er meerdere mensen geïnteresseerd zijn in de combinatie van houtbewerken, elektronica en Domotica. Als dat zo is, dan ga ik naast de artikelen over houtbewerken ook wat meer artikelen schrijven over Domotica.

Voor ik MySensors daadwerkelijk in mijn houtbewerkingsprojecten ga gebruiken, wilde ik eerst eens wat meer leren over MySensors. In het kort is MySensors een project, dat het mogelijk maakt om de goedkope open source hardware van de Arduino, met elkaar te laten communiceren via een NRF24L01+ radio. Dit is een miniatuur radio voor digitale communicatie. En het mooie is, hij kost ongeveer €2,-.

NRF24L01Sinds ik met MySensors in aanraking ben gekomen, kijk ik heel anders tegen dingen aan. Zo liep ik per toeval tegen een goedkope Mood-lamp aan, deze waren in de aanbieding voor €3,- per stuk.

Moodlight_588De mood-lamp wordt gevoed door 3 AAA-batterijen. In de winkel probeerde ik heel voorzichtig of de witte kap van de lamp, makkelijk te verwijderen was en dat was het geval. Ik zag ook dat ik net genoeg ruimte had om er een kleine Arduino met een NRF24L01 radio in te verstoppen.

Maar voor het zover is, moet ik eerst de schakeling op een breadboard maken en moet ik de software schrijven die de Arduino omtovert in een Mood-lamp. Een Arduino is eigenlijk niets meer dan een hele kleine computer, die speciaal bedoeld is om elektronische sensoren uit te lezen of elektronica aan te sturen.

image1Op een breadboard ziet het er allemaal heel imponerend uit, maar in werkelijkheid valt het reuze mee. Als verlichting gebruik ik een gediffuseerde 5mm RGB led. Dit is een lampje dat de kleuren rood, groen en blauw bevat. Met de combinatie van de drie kun je nagenoeg elke kleur maken. De Arduino die ik hier gebruik is een hele goedkope Arduino ProMini 3.3V. Deze kun je op het internet voor een kleine €5,- kopen.

De software zelf is heel eenvoudig en mochten er mensen zijn die er interesse in hebben, neem contact met op en ik geef je de source-code met liefde. Nadat ik de schakeling en de software een paar dagen op mijn breadboard getest heb, was ik zover dat ik de boel in de mood-lamp kon gaan bouwen. Dat begint met het verwijderen van de bestaande elektronica.

Moodlight_589Wat in dit geval niet meer is dan een LED lampje, een weerstand en wat draden.

Moodlight_590Met soldeerbout en een kleine tang, had ik er alles in een paar minuten uit. Nu begon het lastige deel van dit project, het solderen en het inbouwen van de schakeling. Omdat ik de mood-lamp niet met batterijen wil voeden, boor ik eerst een gat waarin ik een connector kan monteren. Hierin past de plug van een oude Nokia oplader die ik nog had liggen. Deze oplader levert 5V en voldoende vermogen om de Arduino te voeden.

Moodlight_591In de mood-lamp zit ook een schakelaar en het leek me handig om die te gebruiken voor het volledig uitzetten van de lamp. Ik verbind de positieve draad van de connector met de schakelaar en soldeer ook alvast de grond draad op de schakelaar.

Moodlight_592Je ziet op de foto, dat ik de RGB led ook al gemonteerd heb. Nu kan ik daar nog bij, straks niet meer.

Nu dit deel klaar is, soldeer ik op de Arduino de draden waarmee de radio op de Arduino aangesloten wordt. Omdat de Arduino zo klein is, heb ik bij het solderen een loep nodig.

Moodlight_594Het merendeel van het soldeer werk op de Arduino zelf is nu klaar. Nu kan ik de draden van de voedingsconnector en de schakelaar ook aan de Arduino solderen.

Moodlight_595De Arduino zelf plak ik met dubbelzijdige tape in de voet van de lamp en als ik voorzichtig de radio in de voet van de lamp duw, zie ik dat deze perfect op zijn plaats blijft zitten, hier hoef ik geen tape voor te gebruiken.

Moodlight_597De weerstanden die tussen de RGB lampjes en de Arduino zitten, heb ik rechtstreeks op de Arduino gesoldeerd. Ik hoef nu alleen nog maar de RGB lampjes aan deze weerstanden te solderen. En daarna kan ik de mood-lamp uitproberen.

Moodlight_599Op de volgende foto’s zie je de mood-lamp in actie. Excuses voor de wat mindere kwaliteit, ik heb ze met mijn mobiele telefoon gemaakt.
image3 image4Deze versie van de mood-lamp is niet geavanceerd, het enige wat hij doet is van kleuren verwisselen. Maar dat kon de lamp van €3,- ook al. Het verschil met de originele elektronica, is dat ik de lamp vanuit mijn Domotica controller aan en uit kan zetten. Wat bij mij automatisch gebeurt als ik de verlichting in mijn woonkamer aan heb, terwijl mijn televisie uit staat.

In de volgende versie, zorg ik er ook voor dat ik vanaf mijn Domotica controller een specifieke kleur naar de lamp kan sturen. Zo kan ik de lamp bijvoorbeeld rood laten oplichten, als er iemand voor mijn voordeur staat, als je geen visite verwacht dan wil je nog wel eens schrikken als een collectant op je deurbel drukt. Ik wil de mood lamp dus niet alleen als mood-lamp gebruiken, maar ook als visuele indicator voor gebeurtenissen.

Dit was mijn allereerste elektronica project. En het voelde voor mij weer net als een van mijn allereerste houtbewerkingsprojecten. Ik moest echt heel veel leren en uitzoeken. Al met al ben ik over het resultaat dik tevreden. En het blijft leuk om aan je visite te laten zien, dat je de lamp met je telefoon aan- en uit kunt zetten.

2 thoughts on “Grenzen verleggen – een moodlight

 1. Leon

  Ziet er goed uit! Waar heb je die lamp gekocht? Zijn ze nog te koop? Ik ben benieuwd of je versie 2 al werkend heb, zo ja, dan zou ik hem graag zien. Dit lijkt me ook wel wat!

  Reply
  1. Theo Post author

   Hoi Leon,

   Als ik het me goed herinner vond ik de lampen in een 3 euro bak bij de Makro. Met versie 2 ben ik al weer een stuk verder, ik wil met name de lichtsterkte vergroten. Omdat ik een timelapse wil maken van de kleur overgangen, ben ik momenteel druk om een intervalo meter te maken voor mijn Nikon D90. Dat is ook een groot project, waarover ik binnenkort het een en ander hier zal plaatsen.

   Reply

Leave a Reply