Het kraal profiel is niet alleen mooi

Schoenenkast_508Het gebruik van profielen in meubelen en andere projecten is niet alleen ontstaan vanwege het verfraaien van een meubelstuk. Sommige profielen zijn er puur om het hout te beschermen.

Het mooiste voorbeeld hiervan is het kraalprofiel – in het Engels heet dit een bead. Het Engelse woord voor bead heeft meerdere betekenissen, het kan inderdaad een ronde kraal zijn, maar ook een kit rand wordt een bead genoemd. Het Engelse woord doet dan ook veel meer recht aan dit profiel, maar dat geheel terzijde.

Het kraalprofiel is een profiel dat een hoek van een lat niet alleen afrond aan de buitenkant, maar ook een stuk aan de binnenzijde. Hierdoor lijkt het net alsof je een rondstuk hout in de hoek van een lat hebt gelijmd. Dit profiel is niet alleen erg mooi,maar het heeft nog een ander groot voordeel. Het versterkt de hoek van een stuk hout. Dit komt omdat een afgerond stuk hout minder snel indeukt wanneer er iets tegen aanvalt.

Daarnaast valt een deuk in een kraalprofiel minder op, dan een deuk in een mooie haakse hoek. Dit is een van de redenen, waarom dit profiel in Amerika veel gebruikt werd op de hoeken van deurkozijnen en meubels. Een kraalprofiel wordt ook wel eens gebruikt als profiel op de zijkant van een tafelblad. Ik kon niet zo heel snel een goed plaatje hiervan vinden, maar dit is het profiel wat je dan aan de zijkant van een tafelblad ziet.

pine-staff-bead-moulding-2-4-metre-length-p4100-7119_mediumVoor het aanbrengen van een kraalprofiel heb je meerdere opties. Voor elke optie geldt, dat je het het profiel in twee stappen aanbrengt. Eerst een kant van de hoek van een plank en daarna de andere kant van de hoek.

De goedkoopste manier om een kraalprofiel te maken, is door een schroef in een stuk hout te draaien. Zorg er voor dat de kop van de schroef zo ver uitsteekt, als de breedte van het profiel dat je wilt maken. Hiervoor moet je wel een schroef gebruiken, die aan de bovenzijde geen schroefdraad heeft.

closeup-using-scratch-stockEen verbeterde versie van deze variant kun je ook kopen. Maar als je toch van plan bent om hiervoor een stuk handgereedschap te kopen, dan kun je beter iets kopen waarmee je meerdere soorten profielen op het hout kunt zetten. Zoals bijvoorbeeld deze van Veritas.

prod1_1275(1)Als je budget toereikend is, dan heb je ook een bronzen uitvoering van de Lie-Nielsen 66. Deze is wel prijzig (203 euro), maar is erg fijn in gebruik en er zitten veel verschillende profielen bij.

large_14086189835397Voor alle manieren waarop je een kraalprofiel met de hand aan wilt brengen, geldt dat je heel voorzichtig in een beweging over de volle lengte van het hout moet gaan. Zorg er ook voor dat je het hout goed vastklemt, anders kun je niet voldoende druk op het gereedschap uitoefenen. Iedere keer als je het gereedschap over het hout beweegt, breng je het profiel iets dieper aan.

Belangrijk is dat je het gereedschap goed tegen de zijkant van het hout aandrukt. Dit is eigenlijk nog belangrijker dan het duwen op je gereedschap. Doe je dit namelijk niet, dan heb je de kans dat je geen mooie rechte lijn aanbrengt. En dat is zonde. Zeker omdat je het profiel als een van de laatste stappen in je project aanbrengt. Je bent dan al een paar uur aan het zwoegen geweest en dat wil je niet verpesten door een lelijk profiel aan te brengen. Ik zelf ben de gelukkige eigenaar van een Lie-Neelsen #66. Ik vind eigenlijk alle producten van Lie-Nielsen geweldig. Ze zijn super in gebruik en heel betrouwbaar. Maar zoals gezegd dat heeft uiteraard een prijs.

Voor de schoenenkast wil ik ook een kraalprofiel op de zijkanten van de kast aanbrengen. Hier heb ik wel een probleem. Ik maak het karkas van de schoenenkast van vurenhout. Het vurenhout heeft veel kwasten en omdat het vurenhout in massaproductie gekweekt wordt, laten ze het niet lang genoeg drogen. Daardoor komt het soms voor, dat je bij het aanbrengen van een profiel met een Lie-Neelsen, op een stuk hout stuit waar nog hars in zit. Mijn ervaring is dat je het profiel dan bijna niet mooi in het hout krijgt.

prod1_6504Een bovenfrees is in dit geval weer je beste vriend. Voor het aanbrengen van een kraalprofiel, kun je een kraalprofielfreesje kopen. Dit freesje heeft een kogellager aan de bovenkant, waartegen je het hout goed kunt klemmen. Dit geeft altijd een hele mooie rechte lijn.

Voor dit soort freeswerk, is het altijd verstandig om je bovenfrees onder een stuk MDF te schroeven. Je hoeft dan alleen het hout tegen het freesje aan te duwen, waardoor je veel meer controle hebt. Bijkomend voordeel is, dat hem 1 keer instelt en dan productie kunt draaien. Je kunt al je profielen van je project in een keer door frezen.

Schoenenkast_508En het resultaat mag er zijn.

Schoenenkast_509

Leave a Reply