Je wilt beginnen met houtbewerken (deel 1)

starting-blockJe hebt genoeg websites over houtbewerken bezocht, urenlang naar YouTube filmpjes gekeken. En je staat te popelen om aan je eerste project te beginnen. Misschien wil je een eenvoudige kist maken voor het opbergen van speelgoed of een kast voor in je werkplek. Kortom je staat al in de startblokken, maar je hebt qua gereedschap nog een lege schuur.

De laatste tijd krijg ik regelmatig de vraag wat het minimale aan gereedschap is, dat een beginnend houtbewerker nodig heeft. En omdat mijn doel met deze website is, om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor houtbewerken. Deel ik graag het antwoord op die vraag. Het antwoord is “Het hangt af van het soort projecten die je wilt gaan doen.”. Voor kleinere projecten heb je ander gereedschap nodig, dan voor grotere meubelen. Om je nou niet meteen met een kluitje in het riet te sturen, beschrijf ik in deze reeks het minimale elektrische gereedschap dat je nodig hebt als je met houtbewerken wilt beginnen.

Voor ik met het eerste gereedschap begin, deel ik eerst mijn opvattingen over gereedschap met je. En geloof me, dit is geheel op basis van ervaring en verspilling van geld:

 1. Staar je niet blind op de hoeveelheid gereedschap die andere mensen hebben! Hiermee wil ik zeggen dat je niet een jaar lang gereedschap moet kopen voor je aan je eerste project begint. Houtbewerken draait niet om de hoeveelheid gereedschap dat je bezit, maar om jou vaardigheden met betrekking tot een specifiek stuk gereedschap. Neem bijvoorbeeld een zaagtafel, deze maakt het leven van een houtbewerker stukken makkelijker. Maar noodzakelijk is het niet. Een cirkelzaag met een goed zaagblad is een prima vervanger voor een zaagtafel.
 2. Koop het gereedschap dat passend is voor jouw budget! Dit voelt voor mij tegenstrijdig. Want hoe preciezer je gereedschap, hoe beter het eindresultaat. Maar omdat niemand over een onbeperkt budget beschikt, kun je in het begin prima uit de voeten met goedkoper gereedschap. Je hoeft niet meteen met DeWalt, Hitachi of Festool te beginnen. Misschien vind je houtbewerken helemaal niet zo leuk als dat je aanvankelijk dacht. En dan zit je met het dure gereedschap. En zeker voor het gereedschap uit deze artikelen reeks, kun je in het begin prima af met goedkoper gereedschap. Wederom houtbewerken is veel leuker dan een museum van gereedschap oprichten.
 3. Koop gereedschap waarmee je meer dan een specifieke operatie uit kunt voeren. Zeker in het begin, is het belangrijk dat je gereedschap koopt waarmee je verschillende dingen kunt doen. Een bovenfrees is daar een prima voorbeeld van. Je kunt er mooie profielen mee frezen, groeven voor de constructie van meubelen, maar je kunt er ook pen-gat-verbindingen mee maken.
 4. Als je een stuk gereedschap koopt, leer dan eerst hoe je daarmee moet werken voor je een nieuw stuk gereedschap koopt. Er is niets belangrijker dan het leren kennen van je nieuw gekochte gereedschap. Hoe je hem instelt, waarvoor je hem kunt gebruiken e.d. Hoe meer ervaring je met gereedschap hebt hoe makkelijker je een nieuw stuk gereedschap leert kennen.
 5. Naarmate je meer ervaring hebt, krijg je behoefte aan “beter” gereedschap. Als je eenmaal wat projecten hebt gedaan, komt onherroepelijk het moment waarop je de overstap naar een duurder merk wilt maken. Nou is duurder niet per definitie beter, laat je dus altijd goed informeren door iemand met ervaring. Mijn tip is hierbij wel, dat als je op dit punt bent aangekomen, je beter kunt sparen tot je een stuk gereedschap van goede kwaliteit kunt kopen. Zeker in het begin heb ik goedkoper gereedschap gekocht waar ik achteraf spijt van heb gekregen. Deze heb ik later alsnog moeten vervangen voor betere kwaliteit waardoor ik best veel geld heb uitgegeven aan gereedschap dat ik niet meer gebruik. Inmiddels heb ik mijn oude gereedschap wel weggegeven of verkocht. Maar het geld dat ik er aan uitgegeven heb, heb ik er niet voor teruggekregen.
 6. Wacht met het kopen tot er een actie is! De Gamma, Praxis en Karwei hebben altijd rond Pasen, hemelvaart en pinksterren acties lopen waarmee je tot wel 20% korting kunt krijgen op gereedschap. Voor ik de overstap maakte naar professioneel gereedschap heb ik heel veel geld bespaard door te wachten tot er weer een actie was.

Hier is mijn lijst met elektrisch gereedschap, wat ik een beginnende houtbewerker aanraad:

 • Accu boormachine: dit is de beste investering die je kunt doen. Je kunt hem ook gebruiken voor klussen in en om je huis. Let er wel op dat je een Li-ion accu koopt. Een Li-ion accu heeft geen geheugen en loopt niet leeg. Wat zeker handig is als je de boormachine niet heel vaak gebruikt. Ik heb in het begin het eigenmerk van Gamma en Karwei gekocht, die gebruikte ik zo weinig dat ik ze na twee jaar weg kon gooien, omdat ik de accu’s niet meer op kon laden. Inmiddels gebruik ik al jaren mijn Makita, waarover ik zeer tevreden ben.
 • Cirkelzaag: mits je een goed zaagblad koopt, is dit een goed alternatief voor een zaagtafel. Je kunt er prima plaatmateriaal mee zagen. Er zijn ook houtbewerkers die er houtverbindingen mee maken.
 • Decoupeerzaag: Als je mooie vormen in je hout wilt zagen is dit zeker een must-have. Een decoupeerzaag kun je niet gebruiken om een haakse snede in hout te zagen, daarvoor wiebelt het blad te veel. Maar voor andere toepassingen prima te gebruiken.
 • Bovenfrees: Dit is mijn meest gebruikte gereedschap. Ik kreeg mijn eerste bovenfrees van de goedheilig man. Ondanks de goede bedoeling heb ik deze na een jaar vervangen door een Metabo bovenfrees, omdat ik hem niet meer goed op diepte vast kon zetten. Later heb ik een bovenfrees van Festool erbij gekocht. Zeker als je grotere projecten doet, komt het wel eens voor dat je de instelling eigenlijk wilt bewaren, als hem even snel voor een andere bewerking wilt gebruiken. Dan is het handig dat je er twee hebt.
 • Schuurmachine: Ik heb nog steeds maar een elektrische schuurmachine en dat is een black-&-decker Mouse. Dit doet prima zijn werk en ik vind het tot op heden nog niet vervelend om grote oppervlaktes met de hand te schuren. Hoewel ik me wel aan het oriënteren ben op een excentrische schuurmachine.
 • Kreg Pocket Hol Jig: Met behulp van dit stuk gereedschap kun je heel eenvoudig houtverbindingen maken, met behulp van schroeven. Over dit stuk gereedschap ga ik geen nieuw artikel meer publiceren. Als je meer over de Kreg Jig wilt lezen, dan kun je dat hier lezen.

De onderstaande video is de eerste uit een reeks, waarin Marc Spagnuolo laat zien hoe je met bovenstaand gereedschap een schitterend meubel kunt maken.

Leave a Reply