Je wilt beginnen met houtbewerken – cirkelzaag (deel 3)

Skill sawDe cirkelzaag is – net als de accuboormachine – niet heel veelzijdig in zijn toepassingen. Je kunt er hout meer doorzagen of inzagen. Meer dan dat kun je er eigenlijk niet mee. En zonder een geleider of rail is het nog knap lastig om er recht mee te kunnen zagen. Maar omdat hij zou eenvoudig in gebruik is en perfect voor het zagen van plaatmateriaal kan ik hem elke beginnende houtbewerker aanraden.

Wat maakt een cirkelzaag tot een goed stuk gereedschap? Het cirkelvormige zaagblad is van hard staal. Daardoor vervormt het blad tijdens het zagen niet en heb je altijd een haakse zaagsnede. Als je een cirkelzaag koopt, dan is het wel verstandig om direct een goed zaagblad erbij te kopen. Zeker als je van plan bent om er plaatmateriaal mee te zagen. Koop dan een zaagblad met heel veel fijne tanden (bijvoorbeeld 48 TPI), dat zorgt ervoor dat je een strakke zaaglijn krijgt i.p.v. splinters. Een goed zaagblad kun je meestal niet kopen bij de bouwmarkten, die moet je kopen bij de betere speciaalzaken.

 Tot voor kort, kon je een cirkelzaag alleen maar met een netsnoer kopen. Maar gelukkig zijn er genoeg merken die een variant met een accu op de markt brengen. Wat zo zijn eigen voor en nadelen heeft. Het voordeel van een accu cirkelzaag is dat je gewoon kunt zagen zonder dat het net snoer in de weg zit. Het nadeel, is dat je hem niet meer kunt aansluiten op het stopcontact van je stofafzuiging. Dit stopcontact schakelt je stofafzuiging direct in, als je de cirkelzaag aanzet. En blijft nog een paar seconden doorlopen als je je cirkelzaag uitzet.

Voor het zagen van een strakke lijn, moet je de cirkelzaag geleiden. Je kunt dit doen door heel simpel een recht lat – of iets anders wat recht is – met lijmklemmen op je hout te klemmen. Je kunt ook heel goedkoop zelf een geleide lat maken, die net zo goed werkt als de dure systemen van Makita, DeWalt en Festool. De dure systemen hebben uiteraard veel meer voordelen, maar voor een paar tientjes bouw je zo een rail die je ook prima kunt gebruiken. In het volgende filmpje laat Austin Herder zien hoe makkelijk je zelf een rail kunt maken.

In het volgende filmpje, laat Matthias Wandel zien hoe je een complete werkbank kunt maken met een cirkelzaag en een (accu)boormachine.

Dat je ook prima houtverbindingen kunt maken met een cirkelzaag, demonstreert Matthias Wandel in het volgende filmpje.

En tot slot voor de houtbewerkers die hun cirkelzaag niet meer gebruiken, zijn er ook voldoende mogelijkheden. Cosmas B heeft zijn cirkelzaag gebruikt om een zaagtafel te bouwen.


 

 

 

Leave a Reply