Schoenenkast – hout zagen voor de zijpanelen (deel 1)

Schoenenkast_446Elk jaar neem ik tussen hemelvaart en pinksterren vrij. meestal plak ik er dan nog twee dagen aan waardoor ik twee volle weken vrij ben. Omdat er zoveel vrije dagen inzetten kost het me niet zoveel vrije dagen. Dat is meestal de vakantie waarin ik een groter project op pak.

Op voorhand was ik van plan, om een grote kast te maken. Gewoon eens een simpel project, die ik met een minimum aan gereedschap kan maken. En meteen een mooie gelegenheid om de pocket schroeven eens uit te proberen. Maar het liep allemaal wat anders en ik had ook nog een hoop kleine onafgeronde projecten op mijn werkbank liggen. Ik besloot om die eerst maar eens af te maken.

Toen ik eenmaal de onafgeronde projecten afgemaakt had, had ik nog een goeie twee vakantie dagen over. En besloot ik om te beginnen aan de schoenenkast. Deze staat al heel lang op mijn wensenlijst en de constructie heb ik in mijn hoofd al lang geleden uitgedacht. .

Voor het ontwerp heb ik een hele ruwe schets gemaakt, met de maximale afmetingen die het kastje mag worden. Hiervoor heb ik de buitenafmetingen gebruikt.

Schoenenkast_396Deze ruwe schets was goed genoeg om te bepalen hoeveel hout ik nodig heb. En de schaalverdeling is 1 op 10. Dat heb ik nooit eerder gedaan, maar super simpel. Je rekent de centimeters gewoon om naar millimeters. Iedereen kan delen door 10.

Toegegeven, vers vurenhout ruikt wel enorm lekker. Hopelijk blijft die geur nog even in mijn auto hangen. Uit een van de planken zaag ik twee lengtes van 80 cm, dat is meer dan de 77 cm die ik nodig heb. Maar hierdoor heb ik geen volle lengte van 210 cm. En zijn de stukken hout wat makkelijker op breedte te zagen op mijn zaagtafel.

Schoenenkast_397De planken die ik nu ga zagen, zijn voor de staanders van de frames voor de zijkanten. Ik krijg netjes twee staanders uit elke plank en houd dan nog een klein strookje over.

Schoenenkast_398Uit een brede plank van 20 cm, zaag ik voor stukken van 25 cm. En het leek toch echt de meeste rechte uit het stelling te zijn, maar als je goed kijk zie je dat deze krom getrokken is. Nu heb ik wel een van-dikte-bank, maar dat is wel een hele goedkope. En als ik er vuren mee schaaf dan hapt hij er stukken uit. Het worden dus geen mooie gladde planken. Ik moet er later maar een oplossing voor bedenken.

Schoenenkast_402Nu kan ik de staanders op de exacte lengte gaan zagen. Ik zaag eerst een uiteinde van elke staander haaks. Ik kan dan meteen wat transportbeschadigingen wegzagen.

Schoenenkast_403Als ik elke staander aan een kant haaks gemaakt heb, kan ik een stopblok op mijn afkortzaag installeren. Hiervoor klem ik eerst een van de dunne stroken, die ik over heb van het op breedte zagen van de staanders, op mijn afkortzaag.

Schoenenkast_404Op het uiteinde van de dunne strook, kan ik nu een stopblok klemmen. Als ik nu elke staander hier tegen aan druk en hem dan afzaag, dan zijn alle staanders even lang.

Schoenenkast_406En van een afstand ziet het er zo uit.

Schoenenkast_407Het stopblokje heeft nog een groot voordeel, ik hoef niet de gewenste lengte op elke staander over te nemen. En in een paar minuten heb ik alle staanders gezaagd. Omdat ik nu de juiste lengte voor de hoogte van het karkas ingesteld heb, heb ik ook meteen de staanders van het voorfront van de kast gezaagd.

Schoenenkast_410Ik had niet genoeg details, op mijn ruwe schets om de hoogte van de liggers van zijkanten te bepalen. Ik vind dat toch altijd fijner om dat even in het echt te bekijken. Omdat ik ook nog profielen op de kast ga lijmen, maak ik ze hoger dan je voor een normale panelenkast zou doen.

Schoenenkast_411Als ik alle posities van de profielen en de planken op het hout heb overgenomen – ik heb hiervoor wel een stuk schilderstape op het hout geplakt – kan ik alle liggers op breedte zagen. Ik ben echt blij dat ik ook deze eerst grof op lengte heb gezaagd. Dat zaagt stukken fijner op mijne zaagtafel.

Schoenenkast_414Nu kan ik alle liggers op de juiste lengte zagen. Ook hiervoor gebruik ik weer een stopblok.

Schoenenkast_415En als ik een proefpassing doe, ben ik te vreden. Alles is mooi haaks.

Schoenenkast_416Als je verder geen poespas wil, dan kun je nu het frame in elkaar lijmen. Wat pocketschroeven in de achterkant, lijm erop en schroeven erin. Dan heb je eigenlijk binnen twee uur de frames voor de zijkanten af.

Leave a Reply