Schoenenkast – introductie (deel 1)

Schoenenkast_546Bij het maken van de Butsudan, schreef ik elk artikel elke keer als ik een stap in het project had afgerond. Het mooie daaraan is, dat je als lezer de voortgang van een project kunt volgen. Wat ik er zelf minder leuk aan vind, is dat je niet op voorhand het eind resultaat kunt zien, waardoor je niet goed kunt bepalen of het een project is wat je wilt volgen. Sindsdien publiceer ik de artikelen pas nadat ik een project heb afgerond, zodat je bij een eerste deel al het eindresultaat kan zien.

Inmiddels ben ik al een paar weken bezig met het maken van een andere droom. Ik ben bezig met het maken van een schoenenkast voor in mijn gang. Aangezien ik wat minder tijd heb gehad om hout te bewerken, duurt het veel langer dan ik gehoopt had. In dit artikel ga ik voornamelijk in op het ontwerp van de schoenenkast en zal ik de komende weken zo af en toe een follow-up artikel plaatsen. Totdat dit project af is, plaats ik een reeks artikelen over de minimale set aan gereedschap voor de beginnende houtbewerker.

Een paar jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met het werk van Brian Grabski. Brian is een hele goede houtbewerker en heeft ook zijn eigen style van design. Deze heeft hij helemaal geperfectioneerd. Het is een mix van de klassieke Amerikaanse profielen en moderne ontwerp elementen. Ik raad je echt aan om zijn site te bezoeken, maar om je een idee van zijn style te geven, het volgende filmpje.

Toen ik dit filmpje voor het eerst zag, was ik niet alleen onder de indruk van de verborgen lade, maar ook door het gebruik van de profielen. Ik zou de zijkanten het liefst exact namaken, maar daarvoor heb ik niet het juiste gereedschap. Ik heb daar panelfrezen en een 1cm schacht bovenfrees voor nodig. Dat komt al gauw op een investering van 900 euro of meer. Dit is overigens een zeer positieve inschatting. Een set panelfrezen kost al gauw 300 euro. En een bovenfrees met een schacht van 1cm al gauw 600 euro. Om eerlijk te zijn vind ik dat veel teveel, zeker omdat ik niet veel van dit soort projecten op de planning heb staan.

Ik wil de volgende elementen van de kast van Brian meenemen in mijn eigen ontwerp:

  • Het karkas moet uit panelen bestaan met een “zwevend” middenstuk die de contouren van de binnenkant van de zijpanelen volgen;
  • Het karkas wordt wit geschilderd. Dit vind ik een mooi contrast met het naturel bovenblad en heeft nog een voordeel. Ik kan gebruik maken van het goedkoopste hout dat ik kan vinden. Voor mij is dat vurenhout dat ik bij een bouwmarkt kan kopen en voor de delen, waar geen profielen in komen kan ik gebruik maken van MDF. MDF is mooi glad en laat zich prima schilderen/spuiten;
  • Daar waar mogelijk wil ik zoveel mogelijk profielen aanbrengen, zodat je een mooi samenspel van verschillende lijnen krijgt. Het oog wil ook wat;
  • Het bovenblad wordt gemaakt uit hoog kwaliteit hout. Waar Brian het blad gefineerd heeft, met hele mooie patronen. Ga ik voor Amerikaanse walnoot. Al ben ik daar nog niet zeker van ik vind parelhout ook erg mooi.

Omdat de schoenenkast achter de deur van mijn gangkast komt, moet deze de minimale diepte en breedte krijgen. Ik wil mijn deur zover mogelijk kunnen openen, zonder de kast of de deur te beschadigen. Daarnaast ben ik ook beperkt in de hoogte, omdat de kast onder de kapstok komt. Daar hangen ook wat langere jassen. De kast kan dus niet te hoog, omdat de jassen anders op het blad van de kast komen te liggen.

Ik kan nu alvast verklappen dat de laatste eisen, de voortgang van het project meerdere malen hebben belemmerd. Omdat ik er na het maken van de panelen achterkwam, dat ik de kast toch nog een stuk kleiner kon maken. Maar goed, welk project kent nou geen opstoppingen. In vervolg artikelen ga ik dieper in op het gebruik van panelen in meubelen en leg ik uit waarom sommige profielen zijn ontstaan. Met name het kraalprofiel heeft niet alleen een esthetische functie.

Omdat de breedte van de kast te groot is voor de maximale zaagbreedte van mijn zaagtafel, ben ik aangewezen op basisgereedschap. Dit project is zeker te doen voor een iets meer ervaren houtbewerker die geen beschikking heeft over een volledig uitgeruste werkplaats. De profielen die ik zelf maak kun je bijna allemaal in de bouwmarkt kopen.

Leave a Reply