Je wilt beginnen met houtbewerken – meten en handgereedschap

43;16;247;279Wellicht had ik met dit artikel moeten beginnen, omdat het meet- en handgereedschap wat ik in dit artikel beschrijf, eigenlijk je eerste aanschaf is. Of althans zou moeten zijn. Voor het gereedschap in dit artikel geldt dat ongeacht je budget, je zeker niet voor het gereedschap uit de 2 euro bak van de bouwmarkt moet gaan. Het gereedschap uit de 2 euro bak is krakkemikkig en bovenal niet precies. Mijn advies is om voor de duurste handgereedschap uit de bouwmarkt te gaan. Of nog beter schaf het aan bij een speciaalzaak zoals Baptist.

Winkelhaak1. Winkelhaak

De winkelhaak is het eerste gereedschap dat ik je aan kan bevelen. Hij is meestal van metaal en je gebruikt hem om te controleren of een houtverbinding haaks is. Aangezien haakse houtverbindingen heel belangrijk zijn, moet je zeker niet op bezuinigen je winkelhaak. Mijn eerste winkelhaak was er een uit de 2 euro bak en dat heb ik geweten. Hoewel alles haaks leek, waren mijn eerste projecten dat zeker niet.

vulpotlood2. Potlood

Hoewel een timmermanspotlood het meest tot de verbeelding spreekt, gebruik ik die nooit. De reden is dat de punt te dik is, waardoor je altijd een brede streep krijgt. Hoe breder de potloodstreep hoe kleiner de kans is dat je precies kunt zijn. Ik gebruik een simpel vulpotlood met een 0.5mm stift. Tot op heden voldoet dat voor mij prima.

beitels3. Beitels

Misschien heb je ze niet direct nodig voor de eerste projecten die je maakt. Maar als je wat moeilijkere projecten gaat doen, zijn ze onontbeerlijk. Als je bijvoorbeeld een sponning – voor een bodem of achterkant – freest, dan laat elke frees een ronde hoek achter. Met beitels kun je die ronde hoeken snel en simpel recht maken. De goedkoopste set die ik aan kan bevelen is die van Stanley. Die kost een paar tientjes maar zijn prima voor de beginner. Inmiddels heb ik beitels in mijn collectie die duurder zijn dan het setje Stanley beitels, maar vergeet niet dat ik al jaren gereedschap verzamel en er projecten zijn die ik volledig met handgereedschap maak.

Houten hamer4. Houtenhamer

Dit gereedschap hoeft niet precies te zijn, je moet er vooral kracht mee uit kunnen oefenen. De houten hamer gebruik ik om op mijn beitels te tikken en heel soms om een plank aan te tikken. Uiteraard leg ik dan eerst een stuk afvalhout op de plank die ik een tikje wil geven. Voor de houtenhamer, kun je de goedkoopste kopen, die je kunt vinden.

verstekbak5. Verstekbak en -zaag

Deze simpele plastiekvariant, is vele malen beter dan de metalen stellages die je voor veel te veel geld bij de bouwmarkten kunt kopen. Een verstekbak is onmisbaar als je fotolijsten wilt maken, of profielen verstek wilt zagen om je projecten wat te pimpen. Die van Stanley is goed genoeg om mee te beginnen. Als je echt heel veel in verstek zaagt, dan ga je vanzelf over op de aanschaf van een afkortzaag.

Hamer6. (Klauw)Hamer

Hoewel de spijker uit de gratie is geraakt, zijn er nog toepassingen waarin je spijkers kunt gebruiken. Hoewel spijkers de minst sterke mechanische verbinding is, kun je ze prima gebruiken als je voor een rustieke uitstraling gaat. Ik zelf gebruik draadnagels voor het vastmaken van de achterkant van een kast, of het vastzetten van foto’s in fotolijstjes. Een klauwhamer en een gewone hamer zijn onmisbare stukken gereedschap. Ook hiervoor geldt, een hamer is geen preciezie gereedschap, hier kun je op bezuinigen.

lijmklem7. Lijmklemmen

Lijmklemmen heb je in alle soorten en maten. Hiernaast zie je een lijmtang, erg handig want die kan je met een hand bedienen. Maar ik zweer nog steeds bij de ouderwetse lijmklem met schroefdraad, die je strakker aan kunt draaien. Lijmklemmen kun je echt niet genoeg hebben. Hoe groter de projecten zijn die je doet, hoe langer de lijmklem moet zijn.

doorslag8. doorslag

Dit stuk gereedschap gebruik je om spijkers mooi vlak in het hout te kunnen slaan. Erg handig als je met draadnagels werkt. Dit is denk ik het goedkoopste stuk gereedschap uit dit artikel, voor die paar euro zou ik hem zeker niet laten liggen.

vijlenset9. Vijlen

Als je projecten met rondingen gaat maken, dan zijn vijlen echt noodzakelijk. Daarmee kun je net die finesse aanbrengen die je projecten perfect maken. Ik ben begonnen met vijlen van Baco en die voldoen tot op heden nog uitstekend.

meetlint10. Meetlint

Het is eigenlijk heel tegenstrijdig, omdat ik een meetlint juist zo weinig mogelijk gebruik. Ik probeer alles met relatieve metingen te doen. Dat houdt in, dat ik alles afmeet van het project zelf. Maar goed, ik moet in elk project wel een keer meten. En voor de controle of iets haaks is, is een meetlint erg handig. Een meetlint is preciezie gereedschap en zoals je al gemerkt heb, mijn advies is nooit bezuinigen op preciezie gereedschap.

Handzaag11. Handzaag

Als je mijn website regelmatig bezoekt, dan zal het je niet zijn ontgaan dat ik een voorliefde heb voor Japanse zagen. Dat komt, omdat een Japanse zaag een trekzaag is. Maar de Europese variant – de duw zaag – is ook prima. Al moet je wel veel oefenen voor je mooi haaks kan zagen. Op handzagen moet je nooit bezuinigen!

Zwenkhaak12. Zwenkhaak

Zeker als je onder hoeken gaat werken, is een zwenkhaak noodzakelijk. Het is wel het laatste van stuk gereedschap wat ik een beginnende houtbewerker aanraad. Zo heel veel zul je die in het begin niet gebruiken.

De bovenstaande gereedschappen kun je in elke bouwmarkt kopen. Er is nog een stuk gereedschap dat ik elke beginnende houtbewerker aan kan raden. Deze kun je niet in een bouwmarkt kopen. Daarvoor ben je aangewezen op de speciaalzaken.

verstelbare winkelhaakIk heb het over de verstelbare winkelhaak. Dit is zo’n handig stuk gereedschap dat ik er drie bezit. Ik gebruik de verstelbare winkelhaak om precies te meten hoe breed iets moet zijn. De afstand kan ik daarna heel simpel overnemen op de plank, waarvan ik het stuk af wil zagen. Baptist verkoopt ze in diverse lengtes. De 15cm en 10cm vind ik nog redelijk betaalbaar. Al moet ik eerlijk toegeven, dat ik heel graag de 30cm variant erbij wil hebben – nog even door sparen.

Leave a Reply