Mijn youTube subscriptions – deel I

Elke houtbewerker heeft zijn eigen unieke stijl. Je herkent het werk van een houtbewerker vaak aan zaken als: de ontwerp elementen die een houtbewerker gebruikt, de houtverbindingen, het houtsoort waaruit iets gemaakt wordt en de soorten projecten die een houtbewerker maakt. Door veelvuldig naar filmpjes van houtbewerkers te kijken, kun je heel veel leren over de bovenstaande elementen.

De truc is dat je er dat uithaalt wat je mooi of handig vindt en dat gebruikt als elementen voor je eigen projecten. Daar waar ik elementen van andere houtbewerkers gebruik, geef ik dat graag toe. Ik heb er ook geen moeite mee als je elementen van een bepaalde stijl hanteert, want bijna alles is in de loop der eeuwen al gemaakt of bedacht. Het gaat er voor mij om, hoe ik als houtbewerker mijn eigen stijl ontwikkel.

In deze serie blogartikelen, introduceer ik een aantal houtbewerkers die hun eigen youTube kanaal hebben. Misschien ken je ze al, maar misschien ook niet. Voor mij was YouTube de school om de fijne kneepjes van het houtbewerken te leren. Ik begin deze serie met houtbewerkers die uitsluitend (of voor een groot deel) handgereedschappen gebruiken. Wat je bij hen vaak ziet is dat ze veelvuldig gebruik maken van klassieke houtverbindingen. De reden daarvoor is dat ze die technieken perfect beheersen en er een hele hoop machinale houtverbindingen bestaan, die veel tijd kosten als je die met handgereedschappen wilt maken.

Natuurlijk is het bekijken van YouTube filmpjes heel leerzaam en een zeer aangenaam tijd verdrijf. Maar hoe mooi het ook is, je leert houtbewerken natuurlijk alleen maar als je het daadwerkelijk doet. Hieronder in willekeurige volgorde 3 youTube toppers.

1. WOmadeOD

Mitch Peacock van WOmadeOD, is een ware ambassadeur van het handgereedschap. In zijn YouTube filmpjes laat hij afwisselend zien hoe hij projecten maakt en geeft hij veel achtergrond informatie over hoe je bepaalde handgereedschappen moet gebruiken en of slijpen.

Als Brit zie je bij hem klassieke Engelse elementen terugkomen. Elementen die in Amerika de basis geweest zijn voor diverse Amerikaanse stromingen. Met name de handschaven voor het schaven van profielen. Die hebben de Amerikanen in de loop der eeuwen helemaal overgenomen en geperfectioneerd. Je ziet eigenlijk in de meeste Amerikaanse huizen wel die profielen terugkomen. Of het nu gaat om de profielen in de plafonds, of de profielen in de lambrisering, je ziet dat het Amerikaans is.

Voor wie meer van handgereedschap wil leren is zijn kanaal een goudmijn. In het volgende filmpje een introductie van een van zijn projecten.

2. The Unplugged Woodshop

Tom Fidgen is een ware handgereedschap purist. Waar andere handgereeschap liefhebbers nog wel eens gebruik willen maken van een zaagtafel of een lintzaag, houdt Tom Fidgen vast aan handgereedschap. Dit levert niet alleen spectaculiere filmpjes op, maar ook prachtige meubelstukken.

Naast houtbewerker is Tom ook nog eens een goede singer songwriter. En publiceert hij boeken over de meubels die hij ontwerpt en maakt. Op zijn YouTube kanaal plaats hij filmpjes over de meubels die hij maakt. Het zijn geen instructie video’s, maar het blijft echt geweldig om die man aan het werk te zien. En ook diep respect voor zijn ontwerpen.

3. Paul Sellers

Paul Sellers is een Brit die les geeft in het gebruik van handgereedschap. Dit merk je aan alles. Hij legt niet alleen uit hoe je handgereedschap gebruikt, maar geeft je ook informatie over hout en over hout veredeling. Eigenlijk vind ik dat je gewoon vooral zelf naar hem moet kijken. Soms wijdt hij wat te veel uit, maar dat komt denk ik vooral omdat ik zelf veelvuldig gebruik maak van handgereedschap. En inmiddels al de nodige kennis en ervaring heb opgedaan.

Leave a Reply